Ga naar de inhoud

Een ATS versus een HR-pakket: de strijd tussen de recruiter en IT-manager

Een ATS versus een HR-pakket, het blijft een terugkerende discussie bij zorginstellingen. Wanneer je een recruiter vraagt naar zijn ervaringen over bijvoorbeeld het gebruik van de AFAS-werving- en selectiemodule, zal je weinig goeds horen. Terwijl een IT-manager en/of manager bedrijfsvoering juist regelmatig stuurt op het gebruik van een HR-pakket als recruitmentapplicatie. Waardoor verschillen de meningen over het gebruik van de wervingsmodule? En hoe kun je voorkomen dat jouw organisatie in deze discussie belandt?

In dit artikel ga ik in op de keuze tussen een ATS (Applicant Tracking System) versus een wervingsmodule uit een HR-pakket (zoals dat van AFAS). Allereerst zoom ik in op de verschillen tussen een ATS en HR-pakket. Vervolgens belicht ik de belangen van de verschillende stakeholders bij hun voorkeur. Tot slot geef ik een advies hoe jij de ‘ATS vs. HR-pakket’-discussie in jouw organisatie kunt aanpakken.

Waarom wil de recruiter een ATS?

In onze whitepaper ‘vijf bouwstenen voor succesvol recruitment’ gingen we al in op het onderdeel systeem en techniek. Daarin lees je dat een ATS de basis is van het recruitmentproces. Zonder ATS is het voor een recruiter niet mogelijk om kandidaten te matchen aan vacatures, kandidaten te volgen in het proces en volgens de AVG-richtlijnen (kandidaat)gegevens te bewaren. De aanschaf van een ATS is de eerste stap in de richting van een volwassen recruitmentafdeling. Maar hoe kies je, in een markt met zoveel verschillende applicaties, het juiste ATS? Mijn collega Arianne van Donkelaar schreef in dit artikel over het selecteren van de juiste applicatie door het gebruik van een MoSCoW-model.

Waarom wil de IT-manager de wervingsmodule uit het HR-pakket?

Waar een recruiter de voorkeur geeft aan een ATS, kiest een IT-manager vaak voor de wervingsmodule van een HR-pakket. De IT-manager en/of manager bedrijfsvoering zijn vaak verantwoordelijk voor het applicatielandschap en hebben een beslissende rol in de keuze voor een applicatie. Het is zijn intentie om het applicatielandschap beheersbaar, veilig en betaalbaar te houden, ofwel: een zo klein mogelijk applicatielandschap. Om deze reden zal de keuze van een IT-manager vaak op de wervingsmodule van een HR-pakket vallen. In de praktijk zie ik dan ook dat veel organisaties op basis van deze reden een keuze maken voor een HR-pakket zonder een de mogelijkheden voor een ATS te onderzoeken.

Waarom volstaat een wervingsmodule uit een HR-pakket niet?

Zijn wervingsmodules van HR-pakketten zoals AFAS of Visma Raet dan geen goede softwarepakketten? Jawel, ze volstaan uitstekend als het gaat om bijvoorbeeld personeels- en salarisadministratie. AFAS is niet voor niets in relatief korte tijd (1996) uitgegroeid is tot één van de grootste softwarebedrijven binnen HR-software met meer dan 600 mensen in dienst[1].  AFAS en Visma Raet zijn ERP-systemen (enterprise resource planning) gericht op meerdere processen binnen een organisatie zoals HR, werving en selectie, CRM, finance en facturatie. Een soort Zwitsers zakmes dat je op meerdere afdelingen kunt gebruiken, echter met het risico dat je inlevert op kwaliteit en functionaliteit. Om deze reden is een wervingsmodule uit een HR-pakket niet toereikend en adviseren wij de aanschaf van een ATS.

[1]  Bron: AFAS.nl

Waarom adviseer ik een ATS?

Al eerder schreef ik een artikel over de voordelen van een ATS. Onder aan de streep draagt een ATS bij aan de candidate experience, dat is waar je het voor doet. Want een betere ervaring leidt tot meer aannames tegen een lagere cost per hire. Een ATS is net als een CRM-systeem een best of breed-pakket, het tegenovergestelde van een ERP-systeem, het biedt software die gericht is op één organisatieproces. Wanneer een ATS eenmaal is aangeschaft adviseren we om het systeem te koppelen met het HR-pakket, zo maak je optimaal gebruik van zowel de functionaliteit van een ATS als het HR-pakket. Een voorbeeld van een ATS dat gekoppeld kan worden aan AFAS is bijvoorbeeld Recruitee. Met een druk op de knop ‘schiet’ je kandidaat-gegevens naar AFAS.

Hoe maak je deze ‘ATS vs. HR-pakket’ discussie begrijpelijk voor stakeholders?

Om de discussie begrijpelijk te maken voor verschillende stakeholders, gebruik ik regelmatig een simpel voorbeeld. Stel je voor dat je twee keer per week, vijftien kilometer moet reizen naar werk. De keuze voor een passend vervoersmiddel wordt gemaakt op criteria zoals prijs, tijd, bereikbaarheid en gemak. Allereerst wordt er gekeken of het huidige vervoersmiddel van de medewerker, een stadsfiets, voldoet. Deze medewerker zal de afstand niet overbruggen met een simpele stadsfiets en kijkt daarom naar andere vervoersmiddelen. Een topklasse Mercedes is overbodig, een kleine stadsauto voldoet in deze situatie. Wat ik met dit voorbeeld wil zeggen: het is belangrijk om de behoeften van stakeholders te onderzoeken voordat er een keuze wordt gemaakt voor een applicatie. Het kiezen voor een applicatie omdat deze er al is, heeft als gevolg: hoge kosten voor maatwerkinrichting, ontevreden gebruikers en in dit geval een applicatie die niet volstaat het recruitmentproces in deze krappe arbeidsmarkt te faciliteren.

Wat nu?

De discussie tussen een ATS versus een HR-pakket komt bij veel zorginstellingen op een gegeven moment aan bod. Onze adviseurs komen daardoor regelmatig met dit vraagstuk in aanraking. Het advies dat wij, Foqus Advies, elke zorginstelling geven is; kies voor de best of breed-optie en schaf een ATS aan. Met dit artikel wil ik bestuurders, HR-managers, recruiters en/of een ICT-manager bewust maken van het ATS versus HR-pakket vraagstuk en meerdere standpunten (binnen een zorginstelling) belichten.

Als binnen jouw zorginstelling de behoefte ontstaat om op de recruitmentafdeling te gaan werken met een systeem, start dan met een uitgebreid onderzoek naar het systeem dat bij jouw instelling en afdeling past. Volg deze drie stappen:

  1. Breng de wensen en behoeften m.b.t. een systeem in kaart bij de gebruikers d.m.v. een pakket van eisen;
  2. Weeg het huidige applicatielandschap en systemen uit de markt tegen elkaar af met gebruik van het pakket van eisen;
  3. Selecteer tot slot het meest geschikte systeem en schrijf een business case om beslissers kenbaar te maken waarom dit de beste keuze is.

Verkeer jij je ook midden in de ATS versus HR-pakket discussie? Heb je hier hulp bij nodig? Of wil je eens sparren over dit onderwerp? Neem dan contact op met adviseur Ferdinand Vroon via 06 18 95 73 20 of ferdinand@foqus-advies.nl.

Dit artikel is geschreven door Ferdinand Vroon, adviseur

Disclaimer

Foqus Advies is een onafhankelijke adviespartij. Wat we zeggen, doen en schrijven gebeurt uitsluitend vanuit onze expertise en ervaring. Wij helpen zorginstellingen bij het optimaliseren van hun employee experience. Dit doen we onder andere door de juiste software te kiezen, die het beste past bij wat onze opdrachtgever nodig heeft.