Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht
Behoud
Uitstroom

BINDEN & BOEIEN? “We zijn geen politiebureau!”

๐ˆ๐ฆ๐ฉ๐š๐œ๐ญ ๐ฏ๐ž๐ซ๐ ๐ซ๐จ๐ญ๐ž๐ง ๐๐จ๐จ๐ซ ๐ฏ๐ž๐ซ๐ฅ๐จ๐จ๐ฉ ๐ญ๐ž ๐ฌ๐ญ๐ข๐ฆ๐ฎ๐ฅ๐ž๐ซ๐ž๐ง!
Een paar weken terug schreef onze adviseur Bertine Roorda er een blog over…

Onlangs ging ik met een collega adviseur van Foqus Advies mee naar een klant. We hebben een interessant kennismakingsgesprek met twee adviseurs die werkzaam zijn bij de klant. Zoals wel vaker gebeurt, duurt het niet lang voordat we in een leuke inhoudelijke brainstorm belanden. De term โ€˜binden en boeienโ€™ vliegt over tafel waarna รฉรฉn van de adviseurs zegt: โ€œbinden en boeien, dat doen we hier niet meer!โ€ โ€œWe zijn geen politiebureau!โ€ 

Talent in de boeien slaan

Hoewel op het eerste oog wel duidelijk is dat binden en boeien van medewerkers weinig met een politiebureau van doen heeft, zette het mij wel aan het denken.Want is het niet zo dat we bewust of onbewust toch de neiging hebben om verloop onder medewerkers te beperken? Talent โ€˜in de boeien slaanโ€™ om ervoor te zorgen dat zij zich binnen jouw team blijven inzetten en niet stiekem ontsnappen of weglopen. Begrijpelijk! Het geeft in eerste instantie een gevoel van #goedvoorelkaar. Bovendien zit je niet te wachten op meer uitdagingen op het gebied van werving.

Impact vergroten door verloop te stimuleren

En wat als we het lef hebben om verloop te stimuleren?! Ontwikkeling van mensen centraal stellen. Samen met hen oplopen om proactief koers te bepalen. Met hen uitkijken naar rollen en plekken waar zij verder kunnen groeien en bloeien en daarmee hun impact vergroten.

Verlies een medewerker, win een ontwikkelcultuur

Tja, dan loop je het risico om talent en potentieel te verliezen. Als teamlid of misschien zelfs wel als medewerker in je organisatie. Toch geloof ik wel in deze manier van denken en handelen. Allereerst zorg je ervoor dat er een ontwikkelcultuur ontstaat waar jij als werkgever ook van profiteert. En als een medewerker na verloop van tijd besluit dat zijn of haar vervolgstap buiten jouw organisatie ligt, dan neemt hij of zij in ieder geval een hele positieve ervaring mee;

  • om op een zeker moment met een gevulde rugzak van ervaring en skills terug te komen (boemerang effect) 
  • om anderen te enthousiasmeren in jouw organisatie te gaan werken

Wil jij aan de slag met een ontwikkelcultuur?

Ik kom graag met je in contact. Stuur een bericht naar bertine@foqus-advies.nl Ik heb geen kant-en-klare antwoorden maar wel een hoop drive en passie om met een vernieuwende blik naar abstracte en complexe vraagstukken te kijken! 

Dit artikel is geschreven door Bertine Roorda, adviseur

Wil je meer informatie?

Bertine Adviseur