Ga naar de inhoud

De mythen en sagen van recruitment

In de Griekse mythologie is er een verhaal over een van de werken van Herakles (ook wel bekend als Hercules). Herakles moet een monster met negen koppen, genaamd de Hydra van Lerna, doden. Op het moment dat Herakles echter een kop vermorzelt, groeien er twee nieuwe koppen voor terug.

Recruitment is een veelkoppig monster
Dit is precies wat we in de dagelijkse praktijk veel zien binnen organisaties. Recruitment is uitgegroeid tot een veelkoppig monster. Waar één vacature wordt ingevuld, worden er twee nieuwe opengezet. De organisatie is in rep en roer, want het monster is groot en bijt ons in de vorm van capaciteitsverlies. Zeker in de zorg zien we dat terug in de vorm van hoge PNIL-kosten (PNIL
: Personeel Niet in Loondienst). Doordat vaste vacatures niet worden opgevuld, huren we externe krachten in. 

Veel organisaties zijn zich (deels) bewust van het probleem, maar ik zie dat er vaak niet voor de juiste oplossing wordt gekozen. Zo gooien we bijvoorbeeld wat dingen naar het monster (lees: we zetten wat jobboards in of eenmalig torenhoge mediabudgetten). Of we huren iemand in om het probleem voor ons op te lossen (zoals een interimrecruiter) zonder diegene te voorzien van de juiste uitrusting.

Terug naar de Griekse oudheid. Herakles weet het monster uiteindelijk te doden. Hij schroeit na het vermorzelen van elke kop de nek dicht zodat de kop niet terug kan groeien. Dit is ook wat organisaties nodig hebben. Per ingevulde vacature is het zaak om ervoor te zorgen dat er niet twee nieuwe vacatures ontstaan. We moet het probleem ‘dichtschroeien’.

Richt je op het behoud van medewerkers
In de dagelijkse praktijk betekent dit dat 
we, naast een goede werving en een goed functionerend recruitmentapparaat, ons beter kunnen richten op het behoud van medewerkers (beter bekend als binden en boeien). We moeten ons inzetten op verlaging van het verlooppercentage binnen organisaties. Alleen dan reduceren we het veelkoppige monster dat recruitment heet tot een klein en aaibaar huisdier. Helemaal uitroeien zullen we het nooit. Er zal immers altijd sprake zijn van een natuurlijk verloop. Er voor zorgen dat het wordt verkleind tot een behapbare uitdaging, dat is zeker mogelijk. Door goed te luisteren naar wat medewerkers blij maakt en door een gezond beleid te voeren op zaken als behoud van personeel. Zo houden we talent vast in de organisatie en zorgen we samen voor groei.

Bekend verhaal?
Komt bovenstaand verhaal je bekend voor en is dit bij jou ook een monster waar je bijna niet naar durft te kijken? Kijk eens op onze website
 hoe we je kunnen helpen of bel eens met Fedinand Vroon op 06 – 18 95 73 20. We denken graag met je mee en praten desgewenst eens met je over Griekse mythologie. Tot snel?

Ferdinand Vroon
Deze blog is geschreven door Ferdinand Vroon.

Wil je meer informatie?

Ferdinand Oprichter