Ga naar de inhoud

De nazomertip van adviseur Joris Setiadi

Voor velen is de zomervakantie voorbij. Met nog een aantal mooie, zonnige dagen in het vooruitzicht zijn we in de nazomer beland.

Onze adviseur Joris Setiadi blikt terug op de zomer;

“Een heel aantal jaren ben ik leidinggevende geweest. Voor het eerst in meer dan 10 jaar ben ik teruggekomen van vakantie zonder dat er prangende personeelsvraagstukken op mij liggen te wachten. Heerlijk!” 

Vakantie is voor de meesten een moment van even uitchecken, vertragen en rust. Je wordt niet opgezogen in het ritme van de dag met vergaderingen, gewijzigde planningen en de vele mails. Hierdoor creëer je ruimte in je hoofd om te reflecteren over bijv. de opvoeding van de kinderen, je privéleven en je werk.

Mijn zomer reflectie

Krijg ik nog energie van wat ik doe? Hoe blijf ik mezelf ontwikkelen? Wat zou ik evt. anders willen? Waar liggen nieuwe kansen en mogelijkheden? Hoe is de samenwerking met mijn collega’s en leidinggevende? Ik besefte me dat ik in al die jaren als leidinggevende kansen heb laten liggen… 

Wat ik heb geleerd

Als leidinggevende was ik altijd blij als de collega’s weer terugkwamen van vakantie en dacht dan: Let’s go! Herkenbaar? Hoe anders denk ik daar nu over. Wat als ik de tijd had genomen en aandacht had geschonken aan het ophalen van die waardevolle zomer reflecties van mijn medewerkers? Ik ben ervan overtuigd dat deze extra aandacht op het juiste moment had kunnen leiden tot:

Is dat niet wat makkelijk gezegd?

Natuurlijk is achteraf praten erg makkelijk. Het voeren van dit soort gesprekken kost tijd en vraagt echte aandacht. Maar hoe vaak komen we er nu te laat achter dat we met relatief kleine inspanningen medewerkers toch hadden kunnen behouden of we een verschil hadden kunnen maken in de loopbaan van een ander? En zeg nu zelf, wat kost meer tijd? Na de vakantie een goed reflectiegesprek over wensen, nieuwe inzichten, dromen, en dingen die anders kunnen?

Of

  • Een vacature invullen 
  • Gaten in het rooster dichten 
  • Extra werkdruk bij collega’s leggen
  • Inwerken van nieuw personeel 
  • Allerlei rompslomp en onderstroom omtrent vertrekkend personeel 

Mijn nazomertip:

Zoek de komende weken het gesprek met je medewerkers. Ga bij hen eens ophalen wat de uitkomsten zijn van vakantiereflecties en kijk hoe jij daar als leidinggevende wellicht een schakel in kunt zijn.

Dit artikel is geschreven door Joris Setiadi, adviseur

Wil je meer informatie?

Joris Adviseur