Ga naar de inhoud

De vijf bouwstenen: bouwsteen “Data- en stuurinformatie”

De afgelopen maanden hebben we jullie meer verteld over de eerste drie bouwstenen uit ons vijf-componentenmodel: mensen, processen en systemen & techniek. Deze maand nemen we je graag mee in de vierde bouwsteen: data- en stuurinformatie. In dit artikel bespreken we waarom het belangrijk is om (ook) in de gezondheidszorg data- en stuurinformatie te verzamelen, te analyseren en te benutten. Tot slot geven we enkele handige tips voor effectief gebruik van data- en stuurinformatie in de zorg.

Waarom is data- en stuurinformatie belangrijk in de zorg?

  • Besluitvorming op basis van feiten: door betrouwbare en actuele informatie te verzamelen en te analyseren, kunnen zorginstellingen adequaat reageren op veranderende behoeften, risico’s identificeren en besluiten nemen ten behoeve van de organisatie.
  • Prestatiemeting en monitoring: door middel van relevante indicatoren (KPI’s) kunnen zorginstellingen de efficiëntie van processen evalueren, trends identificeren en knelpunten opsporen. Dit stelt de organisatie in staat om gerichte verbeteringen door te voeren en de algehele kwaliteit van de zorg te verhogen.

Tips voor effectief gebruik van data- en stuurinformatie

  • Stel relevante gegevens op: bepaal welke gegevens belangrijk zijn voor de organisatie. Denk hierbij aan: klinische gegevens, operationele statistieken, financiële informatie en patiënttevredenheidsonderzoeken. Vaak zijn deze gegevens in te winnen met behulp van bestaande systemen.
  • Analyseer en interpreteer gegevens: gebruik tools en technieken om waardevolle inzichten te krijgen en hier gegevens uit te halen, zoals een dashboard. Zo kan je patronen en afwijkingen identificeren waarmee je weer verbeteringen kan aanbrengen. Zorg daarnaast dat deze analyses begrijpelijk zijn voor alle stakeholders.

Meer weten?

Ben je benieuwd welke rol wij kunnen spelen in de optimalisatie en/of implementatie van data- en stuurinformatie in jouw organisatie? En wil je hierover eens van gedachten wisselen? Ik ben te bereiken via laurentien@foqus-advies.nl of telefonisch: 06 43 28 76 47.

Volg ons op LinkedIn om niets te missen over de inhoud van ons vijf-componentenmodel.

Dit artikel is geschreven door Laurentien Korteweg, adviseur

Wil je meer informatie?

Laurentien Adviseur