Ga naar de inhoud

Goed leiderschap is stil staan

Je wilt het niet, maar het gebeurt toch. Je wordt geleefd door de waan van de dag. Onlangs hadden we een gesprek met één van onze samenwerkingspartners voor interim-management, advies en projecten. We zien allebei hetzelfde: managers in de zorg blijven brandjes blussen in plaats van de oorzaak van de brand aan te pakken. Ze zijn te druk om personeel te werven waardoor ze blijven ploeteren met ondercapaciteit.  

Goede voornemens sneuvelen

En ik snap dat heel goed. Als manager gaat het ongeveer zo: iedere keer probeer je je agenda te blokken om orde op zaken te stellen, overzicht te creëren en stil te staan. Dat is een goed voornemen. Maar je geblokte tijd wordt weer opgeslokt. Een medewerker meldt bijvoorbeeld een agressieincident: natuurlijk maak je daar tijd voor. Dat overzicht komt later wel... Een week later blok je er wéér tijd voor. Oh nee, je bent helemaal vergeten die voorstellen voor de begroting door te sturen, die deadline is vanmiddag! Dus maak je daar tijd voor. Dat overzicht komt later wel... Een week later: nieuwe poging. Maar eerst nog even snel je mailbox openen. En ja hoor… weg is je geblokte tijd weer.  

Gevangen in de werkstroom

Op deze manier voel je je gevangen in de constante stroom van werk. Je zet door, nog een keer je schouders eronder en lost het op. Dat zijn ook jouw kwaliteiten: doorzetten, daadkracht en oplossingsgericht. Maar ook jij verlangt wel eens naar rustiger vaarwater. Het gevoel dat je écht in control bent. Dat JIJ bepaalt welk thema je aan de week hangt. Dat JIJ bepaalt hoe lang je pauze duurt en of je überhaupt pauze hebt. Dat je uit de vicieuze cirkel van de constante vraag kan stappen.  

De oplossing

Je hoeft slechts 1 ding te doen: Sta stil. Stop.  

Er is geen beter moment dan nu. Stop met wat je aan het doen bent. Na het lezen van deze post klap je je laptop dicht of leg je je telefoon opzij. Loop naar buiten en haal een frisse teug adem. Laat je gedachten eens even lekker uitrazen. En wacht.. wacht..  nee, wacht nog heel even…. totdat je ineens een ingeving krijgt. Een ingeving naar aanleiding van de vraag: wie of wat helpt mij uit deze vicieuze cirkel? 

En zodra je een antwoord hebt: regel dat direct. Dus even geen brandjes blussen (is er écht brand?) en even geen urgente zaken (kan het écht geen dag langer wachten?). Alleen dat ene, dat jou nu gaat helpen om het anders te doen. Dat is urgent!  

Goed leiderschap is stilstaan en dat ene ding doen dat het verschil maakt.  

Worstel je in je leiderschapsrol of zie je jouw MT worstelen? Bel me gerust even om te sparren, dat doe ik namelijk graag. En misschien is dat belletje wel dat éne ding dat je nu te doen staat 😉 Je kunt me bereiken via mail: jennifer@foqus-advies.nl of bel me even op 06-14852469.

Dit artikel is geschreven door Jennifer Schuurman.