Ga naar de inhoud

Door corona 2 jaar geen voltallige teamvergadering, hoe hou je de ontwikkelingen bij?

Een teamvergadering met bijna 30 medewerkers… door corona was het in veel organisaties twee jaar niet mogelijk. En ook voor ons is het iets dat lange tijd alleen op afstand werd gedaan. Maar recent schoven we aan bij een teamvergadering met het volledige team. We kwamen er voor een interactieve sessie: de teamscan. 

Focus op de zorg voor de cliënt

Deze medewerkers hadden in twee jaar veel meegemaakt: de afdeling was organisatorisch veranderd van cluster Zorg naar cluster Behandeling. Op papier was dat vlekkeloos verlopen. De praktijk liet iets heel anders zien: door corona stond alles in het teken van de extra maatregelen waardoor het steeds een enorme puzzel was om de bezetting rond te krijgen terwijl er veel van medewerkers werd gevraagd. Een logisch gevolg was dat de aandacht daardoor vooral gericht was op het hier-en-nu: de zorg voor de cliënt. Al het andere verdween noodgedwongen naar de achtergrond. 

Alle medewerkers aan boord krijgen

Zo’n reorganisatie is als een tanker die de nieuwe koers al heeft ingezet. Maar voor je het weet vaart het schip de haven uit terwijl niet alle passagiers aan boord zijn… Zo was het ook bij dit team en het werd hoog tijd om de klokken weer gelijk te zetten en iedereen aan boord te krijgen. Maar hoe doe je dat?

De teamscan: waar staan we als team

Stap 1 was vaststellen met het team “waar staan we”. Dat gebeurde via de teamscan: een tool die alle medewerkers geholpen heeft de knelpunten te benoemen. Vervolgens hebben we op basis daarvan een plan van aanpak opgeleverd dat het team helpt de volgende stappen te zetten.

Wat duidelijk naar voren kwam in de scan is dat de medewerkers vonden dat er nauwelijks aandacht was geweest voor de integratie in de nieuwe setting.  Nu corona in een nieuwe fase is gekomen, is er eindelijk ruimte voor gezamenlijke heroriëntatie op het doel en de samenwerking.

Inzicht in belangrijke thema’s

Dat klinkt logisch toch? Maar in de waan van de dag – en vooral door alle coronamaatregelen – bleek het al twee jaar geleden te zijn dat het team (bijna) voltallig bijeen was geweest. Over belangrijke thema’s als knelpunten, doel en wijze van samenwerken was al die tijd niet meer met elkaar gesproken. En dat gaf een sluimerend gevoel van onbehagen bij de medewerkers.

Onderkennen waar het team nu staat kan met de scan. En daaruit volgt stap 2: inventariseren waar het team aan wil werken. Dat deden we ook bij deze organisatie, zodat ze hier gezamenlijk mee aan de slag kunnen. Kleine en grote stappen vullen elkaar aan.


Benieuwd naar de mogelijkheden van de teamscan?
 Neem gerust contact op met Ingrid Middelkoop, adviseur organisatieontwikkeling (06 14 80 86 33) of Ferdinand Vroon, senior adviseur/eigenaar Foqus Advies (06 18957320) of mail ons via: info@foqus-advies.nl