Ga naar de inhoud

Recruitmentrollen: de business partner

In een eerder artikel hebben we jullie kennis laten maken met de vijf verschillende rollen die wij binnen recruitment onderscheiden. Vervolgens hebben we ingezoomd op de rol van procesbegeleider en de bijbehorende competenties. Heb je dat gemist? Geen probleem, hier vind je de omschrijving van de procesbegeleider terug.

Vandaag zoomen we in op de volgende rol, namelijk die van business partner.


Proactiviteit

Een proactieve houding is de eerste competentie van een business partner. Hij pakt de regie binnen de afdeling en stelt prioriteiten. De business partner houdt zich elke dag bezig met het signaleren van verbeteringen. Heeft de afdeling te maken met omslachtige processen, slechtwerkende systemen of een team dat niet goed met elkaar communiceert? Dan gaat hij op zoek naar passende verbeteringen. Daarnaast houdt de business partner de trends en ontwikkelingen binnen zijn vakgebied (bijv. recruitment/hrm) nauw in de gaten. 

Adviesvaardigheid

Door de proactieve houding van de business partner is hij in staat om verbeterpunten en ontwikkelingen snel te signaleren. Hij kijkt naar het grotere geheel vanuit een helicopterview. Daardoor is de business partner in staat om te zien wat de behoeften zijn van de afdeling en wat medewerkers nodig hebben. Aan de hand van zijn analyse kan hij een gedegen advies geven over door te voeren verbeteringen en ontwikkelingen. Adviesvaardigheid is dus de tweede competentie van de business partner.

Inhoudelijke kennis

De business partner beschikt daarnaast over veel inhoudelijk kennis. Naast kennis over het primaire werkproces van de afdeling heeft hij veel kennis over bijvoorbeeld beleid, communicatie, optimalisatie en management. De business partner heeft vaak met eigen ogen gezien hoe andere organisaties werken en is daarnaast continu bezig om zijn kennis op pijl te houden. Hij bezoekt netwerk- en inspiratiebijeenkomsten en leest met regelmaat vakbladen.

We hebben nu twee rollen behandeld en kijken binnenkort naar één van de andere rollen. Heb jij al scherp in welke recruitmentrol jij jezelf het meest herkent?

Recruitmentscan

Wil jij jouw recruitmentafdeling en de bezetting daarvan verder in kaart brengen? In onze recruitmentscan nemen wij de afdeling onder de loep. Wij scannen de afdeling door het voeren van gesprekken, observaties en data. Op basis hiervan geven wij een concreet verbeteradvies voor de recruitmentafdeling, waarin we onder andere kijken naar de bezetting.  

Arianne DonkelaarAdviseur Arianne van Donkelaar staat je graag te woord en is bereikbaar via mail: arianne@foqus-advies.nl of telefonisch: 06 48 43 71 86.

 

 

NB: voor de leesbaarheid is in dit artikel gekozen voor de hij-vorm. Daar waar hij/zijn staat, kan ook zij/haar gelezen worden.