info@foqusadvies.nl
085-0027531
We hebben jullie kennis laten maken met de vijf verschillende rollen die wij binnen recruitment onderscheiden. Heb je dat gemist? Geen probleem, hier vind je het bericht terug. Onze adviseurs bij Foqus Advies hebben ruime ervaring op het vlak van recruitment en ook zij herkennen zichzelf in een rol. Vandaag zoomen we in op de rol van procesbegeleider en hoe die er in de praktijk uitziet.
Georganiseerd is de eerste competentie van de procesbegeleider die we uitlichten. Het woord ‘chaos’ komt niet voor in zijn woordenboek. Kenmerkend voor deze rol is procesmatig werken. De procesbegeleider houdt het hoofd koel, weet wat hem te doen staat en komt zelden voor verrassingen te staan. Dit komt met name door zijn georganiseerde en punctuele manier van werken. In de praktijk zien we dat terug in de nauwe opvolging van het bestaande recruitmentproces: taken worden op tijd voltooid, notities bij kandidaten zijn volledig en gemaakte afspraken worden altijd nageleefd. Een procesbegeleider in hart en nieren zal verder veel waarde hechten aan het opstellen en navolgen van KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) en procesbeschrijvingen.
Overzicht houden is de volgende competentie, wat past bij georganiseerd te werk gaan. En dat gaat verder dan alleen overzicht houden over de ‘eigen’ werkprocessen: de procesbegeleider overziet het geheel. Hij weet daardoor precies waar iedereen mee bezig is, wie ruimte heeft om nieuwe taken op te pakken en waar extra aandacht nodig is. Bij deze competentie maakt de procesbegeleider regelmatig gebruik van ondersteunende middelen zoals een dashboard of Applicant Tracking System (ATS). Dit helpt hem het overzicht te houden, georganiseerd te werken en waar nodig sturing te geven.
Dat brengt ons bij de laatste competentie: hij durft feedback te geven. Doordat de procesbegeleider overzicht heeft over het geheel, kan hij gerichte feedback geven. In de praktijk zien we dat de procesbegeleider collega’s aanspreekt als afspraken niet nagekomen worden, taken niet op tijd opgevolgd worden en notities onvolledig zijn. Uiteraard helpt de procesbegeleider zijn collega’s met adviezen en tips om ook georganiseerder te kunnen werken.
Heb jij al scherp in welke recruitmentrol jij jezelf het meest herkent? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!
Wil jij jouw recruitmentafdeling en de bezetting daarvan verder in kaart brengen? In onze recruitmentscan nemen wij de afdeling onder de loep. Wij scannen de afdeling door het voeren van gesprekken, observaties en data. Op basis hiervan geven wij een concreet verbeteradvies voor de recruitmentafdeling, waarin we onder andere kijken naar de bezetting.
Adviseur Arianne van Donkelaar is bereikbaar via mail: arianne@foqus-advies.nl of telefonisch: 06 48 43 71 86.
NB: voor de leesbaarheid is in dit artikel gekozen voor de hij-vorm. Daar waar hij/zijn staat, kan ook zij/haar gelezen worden.
Hoe kunnen we helpen?
Neem contact op met onze adviseurs!