Ga naar de inhoud

Vitalogie – voor fitte en veerkrachtige medewerkers

Hoe zorg je voor fitte en veerkrachtige medewerkers die bevlogen hun werk doen? Vitaliteit is een actueel onderwerp als het gaat over werkgeverschap. Maar is dit wel terecht?  Het boek Vitalogie, geschreven door Klaas Koster, is een echte aanrader voor inspiratie op het gebied van vitaliteit. Adviseur Bertine heeft zijn boek gelezen en deelt een aantal tips en tricks.

Vitaliteit, waar hebben we het dan over?

Hoe verrassend, in het boek van Klaas Koster gaat het vrij weinig over gezond eten en bewegen. Is dat dan niet enorm belangrijk als het gaat om vitaal leven? Zeker wel, sterker nog; Het is onderdeel van de vitaliteitsschijf die in het boek uitgebreid aan de orde komt. Nog meer gaat het over persoonlijk leiderschap en zelfregie. En specifiek over de succesformule van gedragsverandering, een positieve mindset, een cultuur waar fouten maken mag en het creëren van een context waar mensen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Oftewel: Vitaal leiderschap! 

Wat betekent dit voor werknemers?

Hoe zorg jij dat je een fitte en veerkrachtige medewerker bent die bevlogen zijn/haar werk doet? Denk je hierbij ook regelmatig aan een werk/privé balans? En is het je al gelukt om de balans te vinden of te behouden? Klaas Koster zegt over balans:

“Duurzaam in balans zijn bestaat niet! Balans is een kort moment van evenwicht. Ga liever voor ‘cadans’: een gezond en natuurlijk ritme van leven zoals onze hartslag dat ook laat zien. Wanneer je beseft dat blijvend in balans zijn niet bestaat – en je daar dus ook niet naar streeft – ontstaat ontspanning! Met af en toe plankgas geven is niets mis, zolang je daarna het gaspedaal maar weer loslaat.”

Adviseur Bertine over het boek;

Het boek heeft mij geïnspireerd om vanuit een breder perspectief naar vitaliteit te kijken. Ik neem deze inspiratie mee in mijn advieswerk op het vlak van organisatieontwikkeling en arbeidsmarktvraagstukken bij opdrachtgevers in de zorg. En heel persoonlijk, lk laat het streven naar werk/privé balans los en ga verder in mijn werk/privé cadans! ; )

Tot slot mijn tip voor jou

Lees het boek, doorleef het zelf, inspireer anderen en ga vervolgens vanuit een gezamenlijk beeld aan de slag met het uitwerken van vitaliteitsbeleid. Zo bouw je gezamenlijk aan een vitale (bedrijfs)cultuur. Wil je hierover sparren of ben je op zoek naar ondersteuning? Ik kom graag met je in contact. Stuur een bericht naar bertine@foqus-advies.nl Ik heb geen kant-en-klare antwoorden maar wel een hoop drive en passie om samen met mijn collega Elianne met dit vraagstuk aan de slag te gaan.

Dit artikel is geschreven door Bertine Roorda, adviseur

Wil je meer informatie?

Bertine Adviseur