Ga naar de inhoud

Voordelen recruitmentproces na ATS-implementatie

De afgelopen maand stond in het teken van recruitmentvraagstukken. We keken onder andere naar de vraag die recruiters ons vaak stellen: welk ATS (applicant tracking system) moeten wij kiezen. Wil je dit artikel teruglezen, klik dan hier.


Optimaliseren processen recruitmentafdeling

Collega Laurentien is als interim-recruiter bij Gelre Ziekenhuizen actief betrokken bij het optimaliseren van de processen op de afdeling recruitment. Het gekozen ATS is daar inmiddels geïmplementeerd en de functiegroepen van de organisatie staan in het systeem. In dit stuk kijken we naar de invloed van deze implementatie (de bouwsteen ‘techniek’) op twee andere belangrijke bouwstenen: processen en mensen. 

 

Vragen over het recruitmentproces

Vóór de implementatie van het ATS werden veel processen handmatig uitgevoerd. Dit kostte niet alleen recruitment veel tijd maar vroeg ook veel van stakeholders (zoals leidinggevenden van afdelingen). De mailbox stond vol met vragen over het aannemen van een kandidaat, een vacaturetekst die aangepast moest worden, of de toegangspas van een nieuwe medewerker op tijd klaar was voor de eerste werkdag etc. Daarnaast was het voor stakeholders niet altijd duidelijk in welke fase het recruitmentproces zich bevond. Allemaal dingen die zijn verbeterd sinds er wordt gewerkt met een ATS.  


Tijdwinst door automatisering

Door recruitmentprocessen waar mogelijk te automatiseren, ziet Laurentien rust en ruimte ontstaan. Stakeholders krijgen meer inzicht in het proces: het is niet alleen voor recruitment maar voor alle betrokkenen (zoals leidinggevenden en het HR serviceteam) duidelijk waar de sollicitant zich bevindt in het proces. Leidinggevenden kunnen zelf vacatureteksten wijzigen en toegangspassen worden automatisch aangevraagd. Gevolg: korte lijnen en minder vragen en onduidelijkheden. Daardoor gaat minder tijd én energie verloren aan randzaken, tijd die gestoken wordt in een gerichte intake over de vacature zélf.  


Brug tussen processen en mensen
 

Van leidinggevenden krijgt zij terug dat er meer rust ontstaat nu de verwachtingen helder zijn en het proces inzichtelijk is, waardoor de lijntjes tussen afdelingen en recruitment veel korter zijn geworden. Zo is zij als recruiter de brug tussen twee belangrijke bouwstenen in een organisatie: processen en mensen.
 

Kan jouw team ook een optimalisatieslag maken? Neem gerust contact op met Laurentien: 06-43287647 of via mail: laurentien@foqus-advies.nl