Ga naar de inhoud

Zes jaar ondernemen – Soms maak je de beste keuze, soms maak je het beste van je keuze

Afgelopen maand heb ik mogen vieren dat ik alweer zes jaar ondernemer ben. Hoe heb ik de afgelopen zes jaar ervaren? En waar wil ik komend jaar op richten? Deze mijlpaal is de uitgelezen kans om terug te blikken en te reflecteren. Daar waar ik zes jaar geleden ‘gewoon’ ben begonnen, is mijn missie ‘de zorg voor elkaar’ vandaag de dag uitgegroeid tot de twee bedrijven Foqus Advies en Ztorm. Met beide bedrijven wil ik impact maken in de zorg en zorginstellingen helpen met het realiseren van bedrijfsmatige uitdagingen. Om het begrijpelijk te maken geef ik vaak de uitleg: wij zorgen ervoor dat mevrouw de Vries een nieuwe heup kan krijgen en meneer Janssen elke dag gedoucht kan worden.

Met enige regelmaat hoor ik de clichés over ondernemen voorbijkomen zoals: ‘heerlijk die vrijheid om je dochter op te halen van de opvang wanneer je wilt’ en ‘jij doet vast alleen maar dingen die je leuk vindt en waar je geen zin in hebt delegeer je’ of ‘veel geld verdienen met weinig werken’. In deze vooroordelen zit grappig genoeg een kern van waarheid, want vrijheid is zeker een genot dat samengaat met ondernemerschap. Er zit echter ook een keerzijde aan de vrijheid omdat het werk nooit stil staat. Wat veel mensen niet doorhebben is dat er ook avonden zijn dat je doorwerkt en in het weekend soms ook met je hoofd bij werk bent.

Jarenlang kwam ik over de vloer bij zorginstellingen om te doen waar ik goed in ben, nadenken en sparren over oplossingen voor bedrijfsmatige uitdagingen. Vorig jaar heb ik echter de keuze gemaakt om minder bij de opdrachtgever te zijn en meer te focussen op de bedrijfsvoering van Foqus Advies en Ztorm. Vandaag de dag merk ik helaas dat ik door deze keuze langzaam afdrijf van waar ik goed in ben, wat ik leuk vind en de missie ‘de zorg voor elkaar’. Begrijp me niet verkeerd, het was mijn eigen keuze. Maar soms maak je de beste keuze en soms maak je het beste van je keuze. Daarom is het nu tijd om terug te gaan naar de basis!

Voor mijn zevende jaar als ondernemer wil ik weer terug naar opdrachtgevers in de zorg. Samen met de opdrachtgever rond de tafel om te horen wat hen bezighoudt op het gebied van mensen vinden, binden, boeien en waar nodig loslaten. Waar willen ze morgen, volgend jaar of over tien jaar staan? Hoe gaan we samen dit varkentje wassen? Deze vragen wil ik stellen aan jou als bestuurder, HR-manager, manager in de zorg of bijvoorbeeld recruiter. Het enige wat ik van jou nodig heb is vertrouwen, dan helpen wij je met een oplossing.

Kortom, ik wil onze opdrachtgevers weer helpen door samen te werken aan een gezonde bedrijfsvoering want dat is wat ‘de zorg voor elkaar’ voor mij betekent. Ben jij benieuwd wat we voor jouw zorginstelling kunnen betekenen? Neem contact op met Ferdinand Vroon via ferdinand@foqus-advies.nl of 06 – 18 95 73 20.