Ga naar de inhoud

Waarom we verder mogen kijken dan de cognitieve vermogens van medewerkers

Al op de basisschool worden cognitieve vermogens getest en beoordeeld. En daar komt dan een advies uit. Het wordt als logisch gezien om dat advies ook te volgen. In mijn geval was dat vwo. Na zo’n opleiding is het een logische vervolgstap om een wetenschappelijke opleiding te volgen en daarna een baan te zoeken op minimaal hbo-niveau. Vanuit mijn opleidingen leerde ik om bij het nemen van beslissingen een afwegingsmatrix te maken, puur een cognitieve benadering. Misschien had ik geen vwo-label moeten krijgen want ik heb dit fenomeen nooit helemaal begrepen. 😉 Waarom zouden we voor studie-, werk- en andere levenskeuzes varen op alleen onze cognitieve vermogens? We zijn toch veel meer dan dat?

Begrijp me niet verkeerd, cognitie is fantastisch. Wij mensen hebben naast een reptielenbrein en het limbische systeem ook een neocortex, ook wel cognitief brein genoemd. We kunnen daarmee goed nadenken en problemen oplossen. Onze cognitieve vermogens (zoals taalbegrip, waarnemingsvermogen, problemen oplossen) zorgen ervoor dat onze handelingen in het dagelijks leven goed gaan. Daardoor kunnen we boodschappen doen, veilig in het verkeer bewegen, met elkaar communiceren en voor- en nadelen afwegen. We kunnen verstandige keuzes maken.

Maar is verstand onze enige wijsheid? Ik geloof van niet. Wij mensen zijn meer dan ons verstand. We hebben ons lijf, onze gevoelens en emoties. We ervaren energieën, hebben onze intuïtie en staan in verbinding met de natuur. Dat geeft ons inzichten en wijsheden, die vaak niet logisch te beredeneren zijn. Maar waarin je veel geluk kunt ervaren en richting voor het leven kunt krijgen.

Irrationele keuzes

In het leven worden nogal wat irrationele keuzes gemaakt. Wat denk je bijvoorbeeld van de relatie die je op basis van een verliefdheid aangaat? Een volledig irrationele keuze. Ook ik heb er diverse gemaakt, maar in dit stuk hou ik het bij opleiding en werk. Ik haalde mijn vwo-diploma en ging vervolgens niet naar de universiteit maar koos voor de politie-opleiding (mbo). Want ik wilde iets goeds doen voor de samenleving, met mijn handen werken en buiten zijn. Dat gaf mij echt voldoening.

Uiteindelijk liet ik me na een paar jaar verleiden om ook mijn cognitieve behoeften te bevredigen met een hbo en wo opleiding en bijpassende banen. Om vervolgens in 2016 ontslag te nemen, een eigen bedrijf te starten en daarnaast één dag in de week in de horeca te werken. Terug naar mijn tienerjaren toen ik daar zo van genoot. Weer met mijn handen bezig zijn, genieten van het contact met de mensen en de dagen voorbij zien vliegen. Ik kreeg minimum jeugdloon, maar was zo blij als een kind.

Inmiddels is het 2022 en onlangs leverde ik goedbetaalde interim-opdrachten in voor een functie bij Foqus Advies: een kleine, snelgroeiende organisatie 90 kilometer bij mijn huis vandaan. Opnieuw een irrationeel besluit, dat vooral intuïtief heel goed voelt.
Van alle genoemde keuzes heb ik geen moment spijt. Deze drie voorbeelden hebben mij zingeving en voldoening opgeleverd en mij geleerd steeds meer mijn authentieke zelf te zijn. Meer dan mijn cognitie mij kan brengen. Echt doen waar ik energie van krijg en daarmee simpelweg een leuker mens zijn voor mezelf en mijn omgeving.

Goed werkgeverschap

Vanuit mijn leiderschaps- en coachingservaring zie ik zo veel mensen die helemaal niet weten wie ze zijn, wat ze willen en wat ze gelukkig maakt. Ze zijn een berg aan het beklimmen om erkenning en waardering van hun omgeving te krijgen. En eenmaal boven komen ze erachter dat ze de verkeerde berg beklommen hebben.

Hoe zou je levenspad eruit hebben gezien als je als kind al leerde dat je gevoelens en emoties de toegangspoort zijn tot jouw behoeften, dat je lijf een bron van wijsheid is en dat jouw intuïtie richting in het leven geeft? Het betekent dat de juiste weg voor jou op papier misschien niet altijd een verstandige weg hoeft te zijn.

Als werkgever kun je hierop inspelen. Wil je gelukkige medewerkers? Kijk dan verder dan hun cognitieve vermogens. Vraag tijdens gesprekken met medewerkers en sollicitanten naar de waarden die belangrijk in hun leven zijn. Wat zijn energiegevers- en nemers? Vraag de ander niet om loopbaankeuzes te verantwoorden, maar wat hem drijft bij het nemen van beslissingen en hoe hij omgaat met  moeilijke situaties. Naar wat zijn intuïtie hem ingeeft en welke dromen in zijn hart leven. En durf vervolgens zelf irrationele beslissingen te nemen. Niet altijd logisch uitlegbaar, maar gewoon omdat je weet dat het goed zit. Ik geloof dat het de relatie, het werkgeluk en daarmee ook de prestaties ten goede komt. En vervolgens blijven mensen bij je, juist om de menselijkheid die je te bieden hebt.

Wil je samenwerken?

Bij Foqus Advies vinden we het belangrijk dat je helemaal kunt zijn wie je bent. We stimuleren persoonlijke groei, omdat we geloven dat het succes van de organisatie afhangt van de mensen die er werken. Wij zijn aan het groeien en komen graag in contact met mensen die betekenisvol willen zijn op hr-vraagstukken in de zorg. Je hebt al het één en ander geïnvesteerd in jouw persoonlijk bewustzijn en zoekt een omgeving waarin je nog verder kunt groeien. Zodat jijzelf en vervolgens ook Foqus daar de vruchten van plukken. We zorgen voor elkaar.

Of ben jij een leidinggevende bij een maatschappelijke organisatie en wil je aan de slag met jouw team of organisatie? Vind je het belangrijk dat mensen daarbij écht worden gezien en gehoord, voorbij hun cognitie? En wil jij dat zij optimaal gefaciliteerd worden om verder te groeien, voor zichzelf en voor jouw organisatie? Neem dan contact op, we denken graag mee in wat er nodig is.

Je kunt mij telefonisch bereiken via: 06-14852469 of per mail: jennifer@foqus-advies.nl. Ik spreek je graag!

Dit artikel is geschreven door Jennifer Schuurman.