Ga naar de inhoud

3 tips om wervende vacatureteksten te schrijven

In deze krappe arbeidsmarkt is het lastig vacatures ingevuld te krijgen. Soms krijgen organisaties helemaal geen reacties op openstaande functies en geregeld sluiten sollicitanten onvoldoende aan op wat er wordt gezocht. Een duidelijke reden is het tekort aan personeel. Maar er zijn ook andere oorzaken, zoals een onduidelijk profiel, kanalen die onjuist ingezet worden of zoeken naar het schaap met vijf poten. In dit artikel geven we praktische tips zodat ook jij een wervende vacaturetekst kunt schrijven.    

1. Start met een goede vacature-intake 

Zorg allereerst voor een goede vacature-intake met de vacaturehouder. Als alle informatie duidelijk is, scheelt dat veel tijd bij het schrijven van de vacaturetekst. Tijdens het intakegesprek is het belangrijk om goed door te vragen bij de informatie die gegeven wordt. Bijvoorbeeld: Wat versta je onder flexibiliteit? Kun je een situatie schetsen waarin zelfstandigheid gewenst is? Hierdoor kun je het ideale profiel veel beter achterhalen. Ook is het heel belangrijk in deze fase om verwachtingen duidelijk naar elkaar uit te spreken. Als het schaap met vijf poten gevraagd wordt, geef dan aan dat dit niet realistisch is. Stel hierbij de vraag: waar ben je bereid op in te leveren of in te investeren als iemand deze compententie/vaardigheid nog niet bezit? Zo verbreed jij jouw zoek scope.  

2. Ken je doelgroep 

Een goede vacaturetekst staat of valt met het kennen van de doelgroep voor wie jij schrijft. Een ict’er kan hele andere dingen in zijn/haar werk belangrijk vinden dan een verpleegkundige of vig’er. Verdiep je in wat jouw doelgroep drijft en ga het gesprek aan met ze. Wat vinden zij belangrijk in hun werk? Is dat waardering, de kans om door te groeien, flexibiliteit? Door dit te achterhalen (bijvoorbeeld bij collega’s met een vergelijkbare functie) en te verwerken in jouw tekst, spreek jij de taal van de sollicitanten die jij zoekt.   

Om de doelgroep nog beter te leren kennen, kan meelopen op de afdeling ook helpend zijn. Je ziet dan de taken die voorbijkomen, proeft de sfeer op de afdeling en ontdekt kleine dingetjes die kenmerkend zijn voor deze plek (de stroopwafels op de koffietafel, een gezellig momentje met een bewoner etc.).   

3. Zorg voor goede online vindbaarheid

Een doelgroep inventarisatie is ook belangrijk voor jouw online vindbaarheid. Onderzoek waar jouw doelgroep de vacature tegen gaat komen. Op welke social media kanalen bevindt jouw doelgroep zich? Welke evenementen bezoekt deze groep? Door zichtbaar te zijn op de juiste kanalen, bereik je de sollicitanten die aansluiten op het profiel.  

Ook de vacaturetitel is belangrijk voor de vindbaarheid. Google of Indeed Analytics biedt hier handige tools voor. In ons artikel: ‘’Zorgvacatures plaatsen voor nop’’ geven wij handige tips om jouw vacatures gratis zichtbaar te maken.

Tot slot: bonustips

  • Zorg dat jouw wensenlijst altijd kleiner is dan jouw aanbodlijst. Zo verlaag je de drempel om te solliciteren; 
  • Maak de tekst niet te lang. Veel lezers haken af bij een te lange en/of onrealistische eisenlijst. Focus je op wat écht nodig is in deze functie; 
  • Zorg voor goede mobiele leesbaarheid. Steeds meer mensen bekijken vacatures op hun telefoon. Door je teksten kort, krachtig en leesbaar te houden vergroot je de kans dat iemand op de sollicitatiebutton klikt.

Kun je hulp gebruiken bij het schrijven van een wervende tekst, of vind je het lastig om de juiste social media kanalen in te zetten? Ik denk graag met je mee. Je kunt mij bereiken via: joanne@foqus-advies.nl of telefonisch op: 06 11 13 64.

Dit artikel is geschreven door Joanne Pennings, adviseur.