Ga naar de inhoud

De candidate journey: ga met dit stappenplan aan de slag

Het is belangrijk om voorafgaand aan het wervingsproces een candidate journey te ontwikkelen. Adviseur Arianne van Donkelaar schreef hier al over in het artikel ‘Begin je werving met de candidate journey’. In dit artikel geeft zij een stappenplan hoe je zelf aan de slag kan gaan met de candidate journey. 

Stap 1: Een goede voorbereiding 

Breng je doelgroep in kaart aan de hand van persona’s zodat je weet wie je wilt aantrekken en waar je doelgroepen zich bevinden. Zorg voor een goed employer brand. Dan weet de kandidaat waar jouw organisatie voor staat en wat je te bieden hebt. 

Stap 2: Informatie verzamelen en invullen maar

Knip de candidate journey op in een aantal fasen: de oriëntatiefase, de sollicitatiefase en de selectiefase. Breng per fase de contactmomenten, het gedrag en de informatiebehoefte van de kandidaat in kaart. Doe dit aan de hand van interviews met hiring managers, recruiters en natuurlijk de kandidaten. 

Stap 3: Breng de verbeterpunten in kaart

Kijk naar de contactmomenten in de candidate journey. Zijn deze volledig in lijn met de doelgroep? Achterhaal de knelpunten en/of vragen in de candidate journey waar kandidaten tegenaan lopen. Denk bijvoorbeeld aan een lange responstijd of de onduidelijkheid over het verloop van de sollicitatieprocedure. 

Stap 4: Optimaliseer de candidate journey 

Ga aan de slag met de verbeterpunten. De candidate journey sluit steeds beter aan bij de doelgroep en er gaan geen kandidaten verloren (tenminste niet vanwege de candidate journey). Breng waar nodig veranderingen aan in het wervingsproces, op de werkenbijsite of in de bestaande communicatie. Bijvoorbeeld in e-mails met de sollicitatiebevestiging, de afspraakbevestiging of afwijzing. 

Stap 5: Blijf dit proces herhalen

De doelgroep, de arbeidsmarkt en de arbeidsmarktcommunicatie veranderen voortdurend. Wees op de hoogte van deze veranderingen en pas de candidate journey hier op aan. Denk aan veranderingen in de behoefte van de doelgroep of technische ontwikkelingen op het gebied van solliciteren. 

Ondersteuning nodig?

Arianne DonkelaarDit artikel met stappenplan voor de candidate journey is geschreven door Arianne van Donkelaar. Zij denkt graag met u mee in het opstellen van een goede candidate journey voor uw (zorg)organisatie.

Neem contact met Arianne op via: arianne@foqus-advies.nl of 06 48437186.