Ga naar de inhoud

HR Trends in 2023 – Digitalisering van HR-Processen

In de voorgaande twee artikelen over HR-trends in 2023 heb ik aandacht besteed aan trends binnen recruitment en het behoud van personeel. In dit laatste artikel van deze drieluik bespreek ik een laatste, maar zeker niet minder belangrijk aspect: de digitalisering van HR-processen.

Handelingen automatiseren

De afgelopen jaren heeft de digitalisering van HR-processen, ook wel E-HRM genoemd, mede door corona in een stroomversnelling gezeten. Thuiswerken werd het nieuwe normaal en de krapte op de arbeidsmarkt liep op, mede door een hoog verzuimpercentage. Zorginstellingen werden genoodzaakt om lopende HR-processen efficiënter in te richten zoals het automatiseren van verlofaanvragen, het digitaal wijzigen van adresgegevens of het digitaal ondertekenen van een arbeidscontract. Het automatiseren van handelingen bespaart immers veel tijd en daardoor ook geld.

Voordelen van digitalisering

Regelmatig zien wij bij zorginstellingen terug dat veel van deze handelingen nog handmatig worden verwerkt. Geen wonder dat wij de afgelopen jaren al meermaals betrokken zijn geweest bij het automatiseren van HR-processen. Steeds meer zorginstellingen houden zich vandaag de dag bezig met E-HRM, omdat dit op de korte en lange termijn grote voordelen met zich meebrengt, zoals:

  • E-HRM zorgt voor minder administratieve handelingen; waarmee veel tijd (en soms ook frustratie) wordt bespaard;
  • Automatische workflows bevorderen de samenwerking binnen HR tussen verschillende afdelingen, een voorbeeld hiervan is een soepele overdracht van een kandidaat door recruitment naar HR-Service om het aannameproces en onboardingstraject te starten;
  • Managers hebben een overzichtelijk personeelsbestand welke wanneer nodig gemakkelijk over te dragen is;
  • Medewerkers hebben direct inzicht in hun persoonlijke informatie en kunnen wijzigingen aanbrengen in NAW-gegevens;
  • Digitale vastlegging maakt het mogelijk om rapportages op te stellen, de rapportages kunnen vervolgens gebruikt worden voor het maken van strategische keuzes.

Aan de slag

Door processen te automatiseren blijft er meer tijd en ruimte over voor waar HRM uiteindelijk echt om draait: zorgvuldig omgaan met menselijk kapitaal. Door minder tijd kwijt te zijn aan administratieve rompslomp kan HRM zich richten op instroom, doorstroom, behoud en uitstroom. Hebben bovenstaande voordelen jou overtuigd om te investeren in digitalisering/automatisering van jouw HR-afdeling? En wil jij meer tijd en aandacht besteden aan waar het binnen HR uiteindelijk echt om draait?

Meer weten?

Onze adviseurs van Foqus Advies nemen graag samen met jou de HR-afdeling onder de loep om te onderzoeken welke processen efficiënter ingericht kunnen worden door middel van digitalisering. Denk hierbij aan de implementatie van Applicant Tracking System (ATS) of het inrichten van workflows in AFAS. Digitalisering brengt weer andere uitdagingen met zich mee zoals informatiebeveiliging. Daarom bieden we ook ondersteuning bij bijvoorbeeld een NEN7510 certificering.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur adviseur Joanne, een mail via joanne@foqus-advies.nl of bel via 06 11 13 14 64.

Dit artikel is geschreven door Joanne Pennings-Mak, adviseur