Ga naar de inhoud

Hé recruiter, zoom eens uit! 

Effectieve recruiters 

Veel recruiters zijn constant ‘druk, druk, druk’. Nog even een cv beoordelen, een kandidaat mailen naar een manager. Maar heb jij ook scherp wat er met al die kandidaten gebeurt? Waar recruiters vaak nog taakgericht werken, wat ze erg effectief maakt, wordt het begeleiden van het proces nog wel eens vergeten. Met als mogelijk gevolg: langlopende trajecten, vergeten terugkoppelingen, veel contactpersonen per kandidaat of geen eenduidig proces en communicatiebeleid. Het selectieproces is het eerste visitekaartje wat je afgeeft aan je potentiële nieuwe collega. Het zou dan ook ontzettend zonde zijn als je hier steken laat vallen waardoor de kandidaat een andere keus maakt. 

In dit artikel wil ik eens kijken naar de rol van recruiter in het recruitmentproces. Deze wordt bij organisaties op verschillende manieren ingestoken. Bij het aannameproces van een nieuwe collega zijn logischerwijs verschillende mensen betrokken. Je bepaalt tenslotte als recruiter niet alleen of iemand wel of niet bij de organisatie past. Het feit dat er meerdere mensen bij betrokken zijn, maakt het proces vaak een stuk complexerMet één vacature in beheer is dit te doen, maar hoe gaat dat op het moment dat er 200 vacatures openstaan? Wie is waar verantwoordelijk voor, maar bovenal, wie behoudt het overzicht en stuurt bij indien nodig?  

Efficiënte procesbegeleiders 

Als recruiter ben je de aangewezen persoon om soms even boven alles te gaan hangen. Stap in die welbekende helikopter en bekijk het proces eens van A tot Z. Wat zie je? Wat hoor je terug van collega’s en kandidaten? Waar duurt het te lang en waarom is dat zo? Ook het up-to-date houden van interne stakeholders is van groot belang. Zijn zij op de hoogte op dit moment? Heb je eigenlijk wel inzicht in de juiste data om de voortgang te bewaken? Zodra je dat proces eens van bovenaf bekijkt, zijn er wellicht nog efficiëntieslagen te maken. Door overzicht te creëren kan je voor inzicht zorgen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle betrokken. 

Bij Foqus Advies geloven wij dat mensen het kloppende hart van de organisatie zijn. Het aannemen van nieuwe collega’s draagt bij aan de verdere ontwikkeling van je organisatie. Elke verbetering in efficiency zal zowel op werkplezier, kosten en resultaat merkbaar zijn. Foqus Advies heeft daarom een model ontwikkelt, dat bestaat uit vijf bouwstenen. Aan de hand van dit model lichten we het gehele recruitmentproces door en begeleiden we de organisatie naar de meest efficiënte recruitmentafdeling. Een van die vijf bouwstenen is ‘processen’. Daarbij kijken we hoe het volledige recruitmentproces is ingericht en welke verbeteringen er aangebracht kunnen worden.  

Ondersteuning nodig? 

Ingrid van den Rijen Foqus Advies
We helpen
 je graag om uit te zoomen, zodat je daarna de juiste focus kunt aanbrengenWil je eens met onze adviseurs sparren over jouw recruitmentproces? Bel gerust eens met mij, Ingrid van den Rijen op 06 – 11131464.