Ga naar de inhoud

Recruitmentrollen: de data-analist

In onze whitepaper ‘Vijf bouwstenen voor succesvol recruitment’ zoomen we in op de mensenkant van recruitment en definiëren we vijf verschillende recruitmentrollen. De afgelopen periode hebben we de rollen van de procesbegeleider, de business partner, de werving specialist en de selecteur uitgelicht.

De laatste rol waar we in dit artikel meer over vertellen is die van de data-analist.


Analytisch

De titel van de rol zegt het al: analist. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze recruiter zeer analytisch te werk gaat. Het uitgangspunt van de data-analist is (stuur)informatie en recruitmentdata, die hij gebruikt om inzicht te krijgen in de resultaten van de recruitmentafdeling. Hij gebruikt de beschikbare data om KPI’s per wervingskanaal te achterhalen, zoals de cost per hire, time to hire en ROI. Deze KPI’s analyseert hij vervolgens zorgvuldig! Op basis van deze analyse zal de data-analist uitspraken doen over het resultaat en over eventuele verbeteringen die doorgevoerd kunnen worden.

Accuraat

Zoals benoemd maakt de data-analist gebruik van data om meer te weten te komen over de resultaten van de recruitmentafdeling. Daarnaast gebruikt hij data om meer te zeggen over succesvolle werving en aan welke knoppen gedraaid moet worden om resultaten te vergroten. Hij analyseert en interpreteert de informatie niet zomaar, daarvoor gebruikt hij zijn zeer kritische blik en zorgvuldige houding. Accuratie staat namelijk hoog in het vaandel bij de data-analist. Hij gaat nauwkeurig te werk en controleert de gegevens met enige regelmaat voordat hij uitspraken doet.

Onderzoekend

Cijfers liegen niet en de data-analist ook niet! Hij houdt vast aan feiten en trekt conclusies op basis van data, niet op basis van aannames: eerst zien, dan geloven. Hij wil de waarheid boven tafel krijgen en gaat daarom onderzoekend te werk. Door informatie in te winnen bij zijn interne en externe stakeholders, verkrijgt hij data die van toepassing kan zijn. En waar nodig houdt de data-analist zelf data bij.. Heeft hij nog twijfels over de verkregen informatie, dan rust de data-analist niet tot hij de waarheid boven tafel heeft.

Recruitmentscan

Dit was de laatste rol in onze reeks van recruitmentrollen. Wil jij meer weten over de rollen binnen jouw organisatie? Of wil je jouw recruitmentafdeling en de bezetting daarvan verder in kaart brengen? In onze recruitmentscan nemen wij de afdeling onder de loep door het voeren van gesprekken, doen van observaties en data-onderzoek. Op basis hiervan geven wij een concreet verbeteradvies voor de recruitmentafdeling, waarin we onder andere kijken naar de bezetting.

Arianne DonkelaarAdviseur Arianne van Donkelaar staat je hier graag over te woord en is bereikbaar via mail: arianne@foqus-advies.nl of telefonisch: 06 48 43 71 86.

 

 

NB: voor de leesbaarheid is in dit artikel gekozen voor de hij-vorm. Daar waar hij/zijn staat, kan ook zij/haar gelezen worden.