Ga naar de inhoud

Recruitmentrollen: de selecteur

In onze whitepaper ‘Vijf bouwstenen voor succesvol recruitment’ zoomen we in op de mensenkant van recruitment en definiëren we vijf verschillende recruitmentrollen. De afgelopen periode hebben we de rollen van de procesbegeleider, de business partner en de werving specialist uitgelicht.

De volgende rol waar we graag meer over vertellen is die van de selecteur.


Sociaal

Een mensen-mens: dat is de selecteur. Zij heeft oog voor de ander en haar medemenselijkheid is groot. Door haar oprechte interesse in en betrokkenheid bij kandidaten is ze snel in staat ze op hun gemak te stellen. Ze houdt rekening met anderen, toont respect en kan zich goed inleven. De selecteur is niet alleen begaan met kandidaten, ze staat voor iedereen klaar en is vaak de verbindende factor in het (recruitment)team.

Toegankelijk

De sociale houding van de selecteur maakt haar toegankelijk, waardoor kandidaten en collega’s haar zelf benaderen. Ze voelen zich op hun gemak en dat wekt vertrouwen, niet alleen in de selecteur maar ook in de organisatie waar zij voor werkt. Op deze manier is zij in staat om kandidaten aan haarzelf en de organisatie te binden. Dat zorgt voor een duurzame match. De toegankelijkheid van de selecteur levert ook een positief resultaat op richting collega’s, omdat zij de voorwaarden creëert voor een open sfeer waarin ruimte is om vragen te stellen.

Nieuwsgierig

Doordat zij sociaal en toegankelijk is, kost het de selecteur nauwelijks moeite om het gesprek aan te gaan met kandidaten. In deze gesprekken is ze zacht op de persoon en hard op de inhoud. Ze gebruikt haar nieuwsgierigheid om de inhoud te achterhalen en het cv van kandidaten dient daarvoor als leidraad. De selecteur stelt kritische vragen om de kandidaat beter te leren kennen. Nieuwsgierigheid is een belangrijke eigenschap om een goed beeld te vormen van een kandidaat en een duurzame match te maken.

Recruitmentscan

Ben je na het lezen van dit artikel, net als de selecteur, nieuwsgierig geworden naar de rol die Foqus Advies kan spelen binnen jouw recruitmentafdeling? Als adviesbureau – met hr en recruitment als specialismen – kijken we graag mee op de recruitmentafdeling. Op basis daarvan kunnen we een grondige analyse geven van de huidige situatie. In ons advies benoemen we de knelpunten en kijken we naar de gewenste situatie. We doen dit door middel van onze recruitmentscan.

Arianne DonkelaarAdviseur Arianne van Donkelaar staat je hier graag over te woord en is bereikbaar via mail: arianne@foqus-advies.nl of telefonisch: 06 48 43 71 86.

 

 

NB: voor de leesbaarheid is in dit artikel gekozen voor de zij-vorm. Daar waar zij/haar staat, kan ook hij/zijn gelezen worden.