Ga naar de inhoud

Zingeving en werk

Onlangs was ik bij een zorginstelling waar cliënten met een verstandelijke beperking meewerken op een dagbestedingslocatie. Ik zag een man in een blauw pak. Het type pak dat chirurgen dragen in operatiekamers, inclusief handschoenen en mondkapje. De man was zeer geconcentreerd met zijn werk bezig. Hij schroefde dopjes op medicijnflesjes. Een van de begeleiders vertelde dat het belangrijk was dat alles steriel bleef omdat het voor medische doeleinden werd gebruikt. Althans, in het verleden. Tegenwoordig was het werk niet langer nodig. Het werk was nu geautomatiseerd in een fabriek. Ik vroeg waarom de man dit werk dan nog steeds deed. “We hebben hem allerlei soorten ander werk geprobeerd te geven, maar deze cliënt wil niets anders doen dan dit,” zo vertelde de begeleider mij. “Dit is alles wat hij kent, goed kan en waar hij zijn voldoening en zingeving uit haalt.”

Dat te zien raakte mij. Het zette me aan het denken over hoe belangrijk het verrichten van zinvol werk in ons leven is. Want zijn we niet allemaal op een of andere manier op zoek naar een zinvolle invulling van ons bestaan? Aangezien onze dagbesteding meestal bestaat uit werk waarmee we geld verdienen om van te leven, zoeken we iets naar wat voor ons ‘zinvol’ is.  

Zingeving is minstens zo belangrijk 

Misschien begreep deze meneer niet dat de moderne tijd hem had ingehaald, “maar is dat erg?” zo vroeg ik mijzelf af. Natuurlijk is het belangrijk dat we daadwerkelijk iets bereiken, maar de zingeving van ons werk is minstens zo belangrijk.  

Het is voor mij dé reden dat ik me dagelijks hard maak voor een goede inrichting van recruitment binnen maatschappelijke organisaties, meestal zorginstellingen. Op die manier probeer ik vanuit Foqus Advies zin te geven aan mijn leven: door organisaties te helpen bij het vinden van goede mensen, die, op hun beurt, anderen weer helpen bij het zinvol invulling geven aan hun leven. Juist als zij daar zelf niet zo goed toe in staat zijn. Zo zorgen we samen voor een zinvol bestaan. En dat is waar het leven volgens mij om draait. 

Meer weten over zinvolle werving? 

Meer weten over hoe je invulling geeft aan zinvolle werving van personeel? Mail of bel gerust eens naarferdinand@foqus-advies.nl of 06 – 18 95 73 20. Tot snel?  


Ferdinand Vroon
Deze blog is geschreven door Ferdinand Vroon.

 

Wil je meer informatie?

Ferdinand Oprichter