Voor mijn opdrachtgever heb ik onderzocht of referral recruitment een effectieve wervingsbron is. Maar wat houdt het precies in? En hoe moet je te werk gaan? Tijdens mijn onderzoek werd ik geattendeerd op het webinar van Remote Recruiters over referral recruitment. Mij hebben ze geënthousiasmeerd om hier mee te gaan werken.

Referral recruitment

Veel recruitmentafdelingen zetten referral recruitment nog niet in als wervingsmiddel. Wat is het precies? Met dit wervingsmiddel wordt bestaand personeel gestimuleerd om met aanbevelingen te komen voor openstaande vacatures. En dat hoeven ze niet voor niets te doen. Sterker nog: de meeste organisaties geven een leuke beloning voor het aandragen van personeel. Maar waar begin je?

Zorg voor een duidelijk beleid
Het is belangrijk dat er een duidelijk referral beleid is, zodat zowel de recruitmentafdeling als het personeel weet waar zij aan toe zijn.
Wanneer het beleid duidelijk op papier staat, is de volgende stap: het enthousiasmeren van het personeel.

Hoe krijg je iedereen mee?
Het belangrijkste: verras medewerkers en zorg voor draagvlak. Zo krijg je personeel op jouw referral kar mee. Deel regelmatig succesverhalen, stel referral ambassadeurs aan en organiseer eens een referral sessie. Laat teams tegen elkaar strijden om in hun persoonlijke netwerk op zoek te gaan naar die parel. Het team dat wint, krijgt bijvoorbeeld een week lang lunch.

It’s all about the money
Nu hoor ik je denken: ‘wat is een goede beloning voor het aandragen van personeel?’ Dat hangt natuurlijk af van de middelen die de organisatie ter beschikking kan stellen. Wellicht een geldbedrag, een citytrip, een etentje of een cadeaukaart. Let wel op dat je duidelijke afspraken hangt aan de beloningen. Krijg je de beloning wanneer iemand in dienst treedt? Of juist voor een gesprek wordt uitgenodigd? Misschien kan je de beloning per fase opsplitsen? Opties genoeg, maar achterhaal vooral bij het huidige personeel de wensen en behoeften.

Tot slot: de big mistakes

Ik werd tijdens het webinar niet alleen meegenomen in de tips en tops van referral recruitment maar ook in de big mistakes. Want er gaat regelmatig wat mis. Zoals:

  • Onduidelijke regels;
  • Slechte communicatie over de regels en procedure;
  • Nalatigheid in de opvolging.

Het gevolg? Verwarring en discussies die ontstaan bij het personeel waardoor het aandragen van nieuwe medewerkers negatief wordt beïnvloed. Dat brengt me weer terug bij de start: zorg voor een helder referral beleid.

Interesse?

Arianne DonkelaarIk deel graag mijn ervaringen met het inzetten van referral recruitment. Neem gerust eens contact op via: arianne@foqus-advies.nl of 06 48 43 71 86.